מדוזות בעם

המדוזות ואנחנו

פגיעה פיסית - צריבת המתרחצים והמשתמשים בים

פגיעה בתיירות – הרחקת הנופשים מהחופים בעת נחילים ולעתים מתוך פחד מובנה מהים בשל מדוזות. מחקר בישראל מצא כי הנזקים שנחילי מדוזות גורמים לתיירות בתל אביב בשל ביטול הגעה לחוף נאמד בכ- 10 מיליון יורו בשנה

במתקנים ימיים כגון תחנות כוח ומתקני התפלה – סתימת פתחי יניקת המים או חדירה אל המערכות וייקור תהליכי הפקת האנרגיה וההתפלה, מה שמהווה פגיעה רוחבית במשק

בענף הדיג – פגיעה בדגה עקב תחרות עם דגים וטריפת דגיגים וביצים על ידי המדוזות, וכן פגיעה ישירה עקב סתימת רשתות דיג ופגיעה בציוד הרמה ובדייגים

בחקלאות הימית – סתימת רשתות, הפרעה לעובדים ופגיעה בדגים בכלובים

שינויים רבים המתרחשים בסביבה החופית הקשורים לפעילות האדם עשויים להוביל להעדפה של מדוזות ובעלי חיים ג'לטיניים בסביבה הימית על פני דגים ובעלי חיים נוספים. סביר להניח כי שילוב של מספר גורמים יחד עשוי להביא לכך. על כן, על מנת לשמור שאוכלוסיות המדוזות לא ייצאו משיווי משקל וימלאו את הים, עלינו לשמור על הסביבה הימית מזיהום. ההשערות הנפוצות ביותר בקרב החוקרים הן:

מבנים ימיים ופסולת מוצקה - מאפשרים מקומות נוספים להתיישבות השלבים הישיבים של המדוזות
העתרת הים בחומרי דשן מחקלאות ושפכים והגברת זמינות המזון מגדילים את סיכויי הצלחתן של מדוזות בים
פלישת מינים - פתיחת נתיבי פלישה מביאה להגעת מינים חדשים של מדוזות מאזורים אחרים ומסייעת להתפשטותן
דיג יתר - דיג בכמות גדולה מדי של בעלי חיים שמתחרים עם המדוזות על משאבי המזון
פגיעה בטורפים טבעיים של המדוזות כגון צבי ים ודגים
שינוי אקלימי - עשוי להשפיע במידה ניכרת על תהליך הרבייה של המדוזות. למשל התחממות המים תיטיב עם מינים טרופיים

למדוזות חלק חשוב במארג המזון הימי. הן "מנקות" את הים מפלנקטון, משמשות מזון לבעלי חיים רבים כגון דגים וצבי ים, וכאשר הן מתות שוקעות לקרקעית הים הן מביאות איתן חומרי תזונה וגם מסייעות בסילוק פחמן מן הים, מה שמקטין את התחממות כדור הארץ ואת החמצת מי האוקיינוסים. בנוסף מדוזות מהוות בית גידול חשוב לשלבי החיים הצעירים של מספר מיני דגים


למרות היקף הנזקים והירתעות של רוב בני האדם ממדוזות, אוכלוסיות מסוימות בעולם, בעיקר באסיה, מנצלים בעל חיים זה כמשאב כלכלי רווחי. סביב משאב זה מתפתחת עד היום תעשיה רחבה המשתרעת על תחומים שונים, ביניהם: ענף המזון, ביו-טכנולוגיה, רפואה, תיירות, טיפוח וקוסמטיקה, דיג ואפילו טיפול בשפכים

1. מזון

באסיה החלו להכניס את המדוזות לתפריט הגסטרונומי כבר לפני 1,700 שנה והן שימשו למאכל בעיקר באירועים מיוחדים כגון חגים וחתונות. גם כיום, מדוזות נאכלות בעיקר במזרח אסיה, בעיקר ביפן, סין, מלזיה, קוריאה, טייואן, סינגפור, תאילנד והונג קונג. לפני אכילתה, עוברת המדוזה תהליך עיבוד הכולל את מיצוי המים (ייבוש) בעזרת תערובות מלח שונות כדי להפוך את המרקם ליציב. רוב המדוזות המתאימות למאכל הן מדוזות סוכך מסדרת הריזוסטומות, שהן בעלות דרגת ארס בינונית, ברובן מצפון האוקיאנוס ההודי ומערב האוקיאנוס השקט. בעשורים האחרונים החל להתרחב דיג המדוזות ואף הגיע לארצות ויבשות נוספות בעולם, כגון אוסטרליה, ארה"ב ומקסיקו. תאוצת הענף החלה בעיקר עקב דרישה הולכת וגדלה ביפן ומחירים טובים שהיפנים ואוכלוסיות נוספות באסיה מוכנים לשלם עבורן לצרכי מאכל. מדוזה נחשבת באזורים רבים באסיה כמאכל מזין ואף דיאטטי וחלבון המדוזות נחשב כבעל סגולות מעכבות הזדקנות (אנטי אייג'ינג).

2. סגולות רפואיות

במספר מדינות באסיה משייכים למדוזות סגולות רפואיות רבות להן אין לרב הוכחה מדעית, אך הן מקובלות ברפואה העממית: בסין אכילת מדוזות נחשבת כטובה להתמודדות עם: דלקת פרקים, לחץ דם גבוה, כאבי גב, אולקוס, שיפור העיכול, פתרון לעייפות ותשישות, המרצת זרימת הדם במהלך תקופת הוסת של האישה, הקלה על כל סוג של נפיחות ואף כפתרון קוסמטי לריכוך העור. ברפואה המערבית, תמציות המופקות ממדוזות נמצאו כיעילות כנוגדי חמצון טבעיים, אנטיביוטיקה, ומרפי שרירים.
בקוריאה אכילת מדוזות משווקת בטלוויזיה ובעיתוני נשים כפתרון יעיל לירידה במשקל ולמראה עור צעיר יותר. באוסטרליה, השאמנים האבורג'ינים ממליצים על אבקת מדוזה יבשה כטיפול בכווית, ולאור המגמה המסתמנת כי שכיחות ותפוצת המדוזות תתפוס תאוצה בשנים הבאות, נראה כי נמשיך למצוא פתרונות יישומיים ויצירתיים לשימוש בהן כמשאב.

3. שימושים נוספים

מדוזות משמשות כחומר גלם לייצור חומרים רבים. ביניהם: קולגן ותרכובות ביולוגיות פעילות לשימושים רפואיים, פולימרים סופגים, ג'לטינים לקוסמטיקה, כחומר דשן לחקלאות, תוסף מזון לדגים בחקלאות ימית ואף לחיות ביבשה. בישראל פותח קרם הגנה נגד שמש שמגן גם נגד צריבת המדוזות, והוא מבוסס על תרכובות שמצויות בהן. בנוסף, בישראל נחקר בשנים האחרונות גם פיתוח של שימוש בריר המדוזות כבסיס לסינון ולכידת חלקיקי פלסטיק קטנים שעוברים במתקני טיהור שפכים ומזהמים את הים.


מדוזות הן בעלי חיים חסרי חוליות. הן מהוות חלק מן המערכת האקולוגית הימית. נהוג לכנותן גם יצורים ג'לטינים או חיות מקפא (ג'לי בעברית). המדוזות ברובן שייכות למחלקת מדוזות סוכך הנמצאת במערכת הצורבים, שכוללת בין היתר גם אלמוגים ושושנות ים. כמו כן יש בחופינו גם מסרקניות רבות, ששייכות למערכה משלהן. גופן של המדוזות הסוכך מורכב מפעמון (סוכך) וזרועות, ונמצא בין שתי שכבות מעטפת. הוא מורכב מכ- 95% מים, 4-5% חלבון, ומעט מלחים ומינרלים. רוב המדוזות ניזונות מזואופלנקטון (בעיקר סרטנים ורכיכות זעירים בגוף המים) וכן מדגיגים ודגים קטנים. הטרף נקלע בין זרועות הציד, נצרב ועובר למערכת העיכול. למדוזה אין ריאות או זימים ועל כן היא "נושמת" באמצעות דיפוזיה- מעבר של חמצן מהסביבה דרך השכבה החיצונית של הגוף.

"מדוזות" הינו שם כללי הניתן בדרך כלל למספר מחלקות ביולוגיות שונות של בעלי חיים. נרצה למשל להבדיל בין מדוזות הסוכך  להידרומדוזות, שהן קטנות למדי ולרב לא צורבות וקובומדוזות  - מדוזות קופסא שצריבתן מסוכנת מאד ושאינן נמצאות בישראל בינתיים למזלנו. מלבד המדוזות ישנם גם בעלי חיים ג'לטיניים נוספים נפוצים באזורנו שפחות דומים בצורתם למדוזות, כולל קבוצות הסיפונופורות , המסרקניות, והסלפות. כיום ידועים (בקירוב) כ-190 מינים של מדוזות סוכך,  כ-840 מינים של הידרו-מדוזה, כ- 20 מינים של קובומדוזה, כ-200 מינים של סיפונופורות וכ- 150 מינים של מסרקניות. בים התיכון של ישראל נפוצות בעיקר החוטיות הנודדות ועמן 8 מיני מדוזות סוכך נוספים, 2 מיני מסרקניות ומספר מיני הידרומדוזות, סאלפות וסיפונופורים (ראו "מדוזות בישראל").

בין השאר, קיימים מינים של מדוזות החיות במים מתוקים, ואמנם מדוזות קטנטנות של מים מתוקים נמצאו לאחרונה באזור רמת הגולן במפל האירוסים.

למדוזות השפעה ניכרת על המגוון הביולוגי בסביבה הימית, וחשוב להבין שיש להן גם מקום חשוב משלהן במארג המזון ובאקולוגיה של הים. למשל הן מהוות בית גידול למיני דגים ויצורים אחרים שמתלווים אליהן ויש להן טורפים, ביניהם צבי ים, סרטנים ומספר מינים של דגים.  השפעתן העיקרית על מארג מתבטאת בעיקר בצריכת מזון אינטנסיבית כאשר עובר נחיל מדוזות באזור מסוים בים. שילוב של עובדה זו יחד עם יכולת רבייה אדירה ושרידות גבוהה לתנאים סביבתיים משתנים, מאפשרת את הצלחתן במרחב הימי. השפעתן על הסביבה הימית עדיין דורשת מחקר נרחב, אך נראה כי הינה רבה ועשויה להעיד גם על שינויים אקולוגים גדולים המתרחשים באזורים ימיים נרחבים.

למדוזות הסוכך מחזור חיים המורכב משלבים צמודי קרקע ושלבים השוחים בגוף המים. יש להן לרב שתי צורות רבייה: מינית בשלב הבוגר השוחה ואל-מינית בשלב הצעיר הישיב. בתהליך הרבייה המינית מדוזות בוגרות מבצעות תהליך הפרייה המתרחש בגוף הנקבה, בין זרע זכרי לביצים הנקביות. בתום ההפריה הביצים המופרות הופכות לפגיות קטנות ששוחות בגוף המים. הפגיות שוחות לפרק זמן קצר עד שהן מוצאות מצע מתאים להתיישבות. המצע המועדף עליהן הוא קשה ונטול צמדה ימית קודמת, ולכן זיהום בפסולת פלסטית מוצקה ומבנים ימיים מסייעים להתרבותן. לאחר הצמדות הפגיות למצע הן עוברות שינוי ומתפתחות לפוליפים צמודי קרקע, שלהם זרועות צייד וגודלם מילימטרים בודדים. לאחר מכן הפוליפים עוברים חלוקה למעין צלחות קטנטנות שבבוא העת משתחררות לגוף המים ומתפתחות וגדלות למדוזות הבוגרות המוכרות לנו וסוגרות כך את מחזור החיים המיני.


בנוסף לכך, במהלך השלב הישיב, יש לפוליפים מספר מנגנונים להתרבות באופן שאינו מיני, למשל מעין הנצה כמו של דשא. יכולת רבייה כזו מאפשרת להם ליצור מושבות של מיליוני פוליפים בזמן קצר יחסית והצלחה של השלבים הצעירים של המדוזה יכולה לגרום לפריחה מאסיבית של מדוזות בוגרות, גם בפרקי זמן קצרים. הסיבות הגורמות לרבייה להתחיל דווקא בזמן מסוים עדיין אינן ברורות לחלוטין ברוב מיני המדוזות, אך ככל הנראה הן כוללות שילוב בין מספר משתנים סביבתיים כגון טמפרטורה, מליחות, זמינות מזון, זרם ואור.



מצדה התחתון של המדוזה ומשוליה יוצאות זרועות הציד הנושאות עליהן תאים צורבים. התאים הצורבים נראים כבועה קטנה בה מגולגלת מחט סלילנית ארוכה. הלחץ בתוך התא הצורב מגיע ליותר מ 200 אטמוספירות – כמו במיכל צלילה. ברגע זיהוי כימי של טרף במגע עם זרועות הציד, המחט נורית מהתא הצורב בתאוצה אדירה ומחדירה ארס לגוף הקורבן. קיימים סוגים שונים של תאים צורבים הנבדלים בעצמתם, בגודלם ובצורתם ובסוג ופעולת הארס שבהם.
תאים צורבים משני סוגים (ימין ושמאל), כאשר בשניהם ניתן לראות תאים ריקים ירויים ותאים צורבים שעדיין מלאים ולא נורו וכן את המחטים. (צילום: נעה נקאר, דרור אנג'ל ותמר לוטן)

בישראל ובמספר מקומות נוספים בעולם, ישנה תחושה שחלה עליה באוכלוסיות המדוזות בעשורים האחרונים. למרות שמעולם לא הוכחה עליה עולמית וששינויים (תוספת או גריעה של מדוזות) מתרחשים כל העת במקומות שונים, בישראל ברור למדי כי הופעת החוטית הנודדת בשנות השבעים והתבססותה בנחילי ענק מאז שנות השמונים היוותה אירוע מכונן מבחינה זו. מאחר ואין מספיק מידע משנים עברו לגבי שכיחות המדוזות בים, קשה לחוקרים להוכיח האם אכן קיימת עלייה בכמויות המדוזות. הפרויקט הנוכחי בא לפתור בעיה זו על ידי ניטור קבוע של המדוזות בארצנו. פיסות ידע רבות מתגלות במעקב אזרחי אחר הנחילים. לדוגמא עד לפני שנים בודדות העדויות הצביעו על נחילי מדוזות בעיקר בעונת הקיץ, וכיום אנו מבחינים בנחילי חורף משמעותיים כאשר נוכחות מדוזות בים עשויה להירשם בכל אחד מחודשי השנה. לחילופין, תקופות ארוכות בקיץ נרשמו גם ללא נחילי מדוזות בכלל. נוסף על כך, בחופה הים תיכוני של ישראל, ממשיכים להופיע מינים חדשים של מדוזות ובעלי חיים רבים נוספים במשך השנים, בעיקר עקב מעבר דרך תעלת סואץ, תופעה המכונה "הגירה לספסית" אבל גם מאזורים אחרים בעולם, דרך מי נטל של ספינות. בנוסף, מאז הגעתה מתפשטת החוטית הנודדת מערבה בים התיכון וכיום מופיעים נחילים שלה גם בתורכיה, יוון ואפילו מלטה וטוניסיה.  

One-sentence overview 

Advancing our knowledge about jellyfish and providing solutions for the seagoing public in Israeli Mediterranean beaches through online jellyfish reporting.

Goals 

  • Advance our knowledge of biology, ecology, epidemiology and behavior of jellyfish, as well as their relations with humans
  • Monitor jellyfish and provide a real-time alert system for incoming swarms in the Israeli Mediterranean Sea
  • Provide sustainable solutions to the challenges that jellyfish pose
  • Disseminate science-based knowledge about jellyfish
  • Create an empowered jellyfish community

Impact 

Jellyfish deter swimmers, bathers, surfers, and other ocean users from entering the waters, and sting and physically endanger those who do enter when swarms are present, posing a significant threat to public health and well-being. They compromise and incur damages of billions of euros to tourism and coastal operations. The Meduzot project produces a Citizen Science-based jellyfish risk map that provides a real-time warning system and thus facilitates a safer beach experience. Your contribution will therefore be a step towards a predictable, safe, accessible ocean. We strive to improve the quality of life of ocean users by enabling the public to plan, prepare, and react to swarm arrival in a timely manner. We also research and provide public, science-based advice on sting avoidance and treatment. We do not propose to eliminate jellyfish altogether, as they are an important, ancient part of nature; instead, we work to expose their swarming patterns and warn of the arrival of stinging species. We also strive to form a vibrant, knowledgeable, and active jellyfish community in Israel, that empowers members to become leaders of ocean stewardship in their communities.

Activities/tasks 

  • Contribute observations: have you been down to the beach or out at sea in the Israeli Mediterranean? Have you seen jellyfish? Report your experience in www.meduzot.co.il, even if no jellyfish were sighted. Reporting only takes a minute or two.
  • Get trained: learn how to identify the different jellyfish species, monitor and report their presence, to become a “gold user” whose data is used as a benchmark to validate public reports.
  • Get informed: learn about the biology and ecology of these mesmerizing, ancient, charismatic fearsome animals, and of their complex interactions with their environment and with human ocean users. We provide tools such as Jellyfish guides, a sting avoidance and treatment protocol, and information about the life history, biology, ecology, and behavior of the main species.
  • Contribute to the dissemination and sharing of reliable knowledge on jellyfish in social networks and your community.

Target audience 

Our classic gold user profile is a regular, but anyone visiting the beach can report observations. Open water swimmers, surfers, divers, kayakers, sailors and fishers usually make for great gold users, but even bathers or people who walk regularly on the beach and don’t enter the water can make good informed jellyfish citizen scientists if they have the passion for it.

Benefits of participation 

  • Safe, informed bathing: Once acquainted with the world of jellyfish, you will be able to reduce or avoid getting stung and help your family and friends plan their visit to the beach.
  • Join the conversation: We provide ongoing connections with project scientists and jellyfish experts via our website or social networks and respond to all participant queries. We share with our users new exciting science that comes out, surprising facts about the amazing world of jellyfish, interesting observations, and related jelly-news from around the Mediterranean and the world’s oceans.
  • Become part of the community: Aside from the riveting ongoing activity in social networks, where a live discussion is always on, we organize community events like lectures, webinars, photography competitions, and meetings where top reporters receive awards and recognition, recent trends in jellyfish swarming are presented, raffles in which bold jelly-predictions materialize into golden glory and six packs for winners.

Information on how to join

The Meduzot website is available at www.meduzot.co.il. Registration is simple and only takes a minute, and once you set your home beach and common activity at the beach, these defaults that you can always change will save you some clicks when reporting. Our web-app is available for Android users in the App stores, and anyone can join free of charge. Our open Facebook group is also available at https://www.facebook.com/groups/1433983646837647/

Training & educational resources

Meduzot Website

  • Information about every species of jellyfish in Israel, its behavior, distribution, and stinging potential.
  • Instructions about jellyfish reporting in the Meduzot project – time, date, activity while reporting, amount, species, location, stinging, comments, and photos.
  • Biological, ecological, and toxicological information, including their unique Life cycle, interactions and inter-relations between humans and jellyfish, awesome facts about jellyfish, and a library of relevant links to websites.
  • A first aid guide and sting treatment protocol, including tips on how to avoid getting stung.
  • Jellyfish species Identification poster: https://thegoldenwhale.blog/wonderland/jellyfish/.
  • You can manage and edit your observations, as well as your account details.

Social Media

Access to results 

The primary result of your reports is a real-time impact on the jellyfish map in the app and website, informing bathers of safe beaches, and incoming hazardous swarms and facilitating predictability and a more enjoyable sea. This map is also featured on the Ynet weather page during the bathing season.

Over the past decade, your reports have opened a new avenue of understanding for jellyfish swarm patterns in the eastern Mediterranean. With your help, we were able to study these and we now know their seasonality, long long-term trends, and are able to better cope with the challenges they pose. Historical data (anonymized reports) are archived and can be accessed and downloaded here, through Pangea, a global repository for biological open-access data.

Scientific peer-reviewed publications emanating from the Meduzot project are available online:

  • The origins and patterns of jellyfish (Rhopilema nomadica) swarms along the Israeli coast.
  • New species of jellyfish discovered through the Meduzot project.
  • Sting treatment protocol and epidemiological survey results.

Recognition for citizen scientists

We appreciate your contribution and are proud of it. We therefore try to make sure you feel that sharing this love and passion for marine nature does not go unnoticed.

  • Top reporters are acknowledged in an updating leaderboard on the Meduzot website showing the top weekly, monthly, and annual jellyfish reporting champions.
  • We organize public events, usually in surf-dive-kayak-sail clubs, where we acknowledge top reporters for their work and hand out modest prizes.
  • There is nothing quite like being that guy\girl who is able to bring fresh real-time good/bad news to society. Contributors to our Facebook group always receive points (which are meaningless, but fun to receive nonetheless) for every report, and interesting and often exciting debates develop around them. Top reporters are also being recognized by the online community as experts.

Thank you for being a part of the jellyfish joyride, and Sea you out there